Vaccin tegen asbestkanker

Asbestkanker is een ziekte die ontstaat door inademing van asbestvezels. Gemiddeld leven patiënten, na de diagnose, maar twaalf maanden ondanks intensieve behandelingen. Op dit moment is chemotherapie de enige geregistreerde behandeling, echter gemiddeld voegt dit slechts twee maanden toe aan de overlevingsduur. Het afweersysteem bestaat uit cellen die in staat zijn lichaamsvreemde stoffen (zoals asbest) of andere indringers (zoals ziekmakende bacteriën) te herkennen en op te ruimen. Ook cellen die tumorcellen op kunnen ruimen. Het blijkt echter dat kankercellen in staat zijn om de vorming van deze zogenaamde anti-tumor T-cellen te voorkomen. Het versterken van het afweersysteem, immuuntherapie genoemd, wordt op dit moment beschouwd als een van de meest belovende nieuwe behandelmethoden.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Onderzoekers in het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om buiten het lichaam speciale immuun cellen (dendritische cellen) te maken en deze nadien terug te geven aan patiënten. Hierbij moeten deze cellen buiten het lichaam geleerd worden zich in het lichaam specifiek te richten tegen de tumor en niet tegen gezonde cellen. Bij een deel van de patiënten blijkt deze dendritische cel immunotherapie niet te reageren, dit wordt veroorzaakt doordat bij hen de tumor extra stofjes produceert die de immuun cellen onwerkzaam maken. Een vaccinatie met antistoffen gecombineerd met de immunotherapie zou het aantal patiënten dat reageert op de behandeling kunnen verhogen en daarmee de overleving. Het is de verwachting dat op die wijze zelfs mensen kunnen genezen van de kanker. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van deze behandeling aan te kunnen tonen.

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek en dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers

Prof. dr. Joachim Aerts Hoogleraar pulmonale oncologie, Onderzoeksleider
Dr. Robin Cornelissen, Longarts
Koen Bezemer, Research analist
Margaretha Kaijen, Research analist
Floris Dammeijer, Onderzoeker

Benodigd budget: € 325.000,-

Reeds opgehaald: € 300.000,-

Nog nodig: € 25.000,- 92%

Start typing and press Enter to search