Het ritme van het hart met een aangeboren hartafwijking

Bij mensen met een aangeboren hartafwijking wordt het hart als het ware ‘sneller oud’ en daardoor raakt de elektrische geleiding van de boezems van het hart sneller beschadigd. Verstoringen in de elektrische geleiding treedt al op jonge leeftijd op. Studies hebben laten zien dat door de versnelde veroudering van het hartritme tot 60% van deze patiënten op relatief jonge leeftijd een boezemritmestoornis ontwikkelt. Deze hartritmestoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals hartfalen, een beroerte en zelfs plotse hartdood. Behandeling hiervan is helaas niet altijd succesvol en heeft vaak veel bijwerkingen. Een betere kennis van het ‘sneller ouder worden’ van het hart is essentieel om de behandeling in deze jonge patiëntengroep te verbeteren.

Wat willen de artsen onderzoeken?

De betrokken onderzoekers willen de elektrische geleiding van zowel kinderen als volwassenen met een aangeboren hartafwijking onderzoeken met behulp van ‘Epicardiale Mapping’: een innovatieve techniek waarmee met elektrodes de elektrische geleiding in de boezems in detail kan worden onderzocht. Er wordt gekeken naar kenmerken van de geleiding en naar de ernst en locatie van eventuele beschadigingen. Onderzocht wordt of de beschadigingen samenhangen met de leeftijd en met andere kenmerken van de patiënten. Tot op heden is ‘Epicardiale mapping’ nog nooit bij kinderen uitgevoerd. Om de elektrische signalen bij een kind goed te kunnen meten is het nodig aangepaste elektrodes te ontwikkelen die passen op de boezems van het hart van een kind. Ook worden de resultaten van ablatiebehandeling van hartritmestoornissen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking onderzocht. Hier is tot nu toe weinig over bekend. Om het aantal patiënten in de studie te vergroten wordt voor de studie naar ablatie samengewerkt met het Boston Children’s Hospital.

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek en dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers
Mevr. C.A. Houckarts-onderzoeker
Dr. N.M.S. de GrootUniversitair Hoofddocent

Benodigd budget: € 73.000

Reeds opgehaald: € 0,-

Nog nodig: € 73.000,- 0%

Start typing and press Enter to search