Het ritme van het hart met een aangeboren hartafwijking

Naarmate mensen ouder worden, veroudert ook het hart. De elektrische geleiding van de boezems van het hart raakt beschadigd, wat leiden tot hartritmestoornissen. Bij mensen met een aangeboren hartafwijking wordt het hart als het ware ‘sneller oud’: verstoringen in de elektrische geleiding treden al op jongere leeftijd op. Tot 60% van de mensen met een aangeboren hartafwijking krijgt op jonge leeftijd al hartritmestoornissen. Deze hartritmestoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals hartfalen, een beroerte en zelfs plotse hartdood. Behandeling van deze hartritmestoornissen is helaas niet altijd succesvol en heeft vaak veel bijwerkingen.

Kennis van het ‘sneller ouder worden’ van het hartritme, is essentieel om de behandeling van hartritmestoornissen in deze jonge patiëntengroep te verbeteren.

Wat gaan we precies onderzoeken?

We gaan de elektrische geleiding van zowel kinderen als volwassenen met een aangeboren hartafwijking onderzoeken. We kijken naar kenmerken van de geleiding en naar de ernst en locatie van eventuele beschadigingen. We gaan onderzoeken of de beschadigingen samenhangen met de leeftijd en met andere kenmerken van de patiënten.

Ook gaan we resultaten van ablatie behandeling van hartritmestoornissen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking onderzoeken. Hier is tot nu toe nog maar weinig over bekend. Tijdens een ablatie worden katheters via de lies naar het hart gebracht. De arts blokkeert daarmee de elektrische signalen die zorgen voor verstoring van het hartritme.

Hoe gaan we dat onderzoeken?

Tijdens een openhartoperatie voeren we een zogenaamde ‘mapping’ procedure uit. We nemen elektrische signalen van de linker en rechter boezem op. Hiervan worden routekaartjes gemaakt, die de elektrische geleiding door de boezems laten zien. Op deze manier proberen we meer kennis en inzicht te verkrijgen om zo tot een betere behandeling te kunnen komen.

Om de impact van de studie te vergroten , vindt de studie naar ablatie bij kinderen met een aangeboren hartafwijking plaats, in samenwerking met het Boston Children’s Hospital. Dit ziekenhuis in de Verenigde Staten is een onderdeel van de Harvard Universiteit. Deze samenwerking is opgezet om het aantal patiënten in de studie te vergroten.

Betrokken onderzoekers

Mevr. C.A. Houckarts-onderzoeker
Dr. N.M.S. de GrootUniversitair Hoofddocent

Benodigd budget: € 73.000

Reeds opgehaald: € 0,-

Nog nodig: € 73.000,- 0%
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search