Coronavirus

Op dit moment is het Erasmus MC het coördinerende epicentrum in de strijd tegen het  coronavirus. Het Erasmus MC heeft onderzoekers als experts in de adviesraad van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), EU commissie en Nederlandse gezondheidsraad. In het Erasmus MC wordt met man en macht gewerkt aan de zorg voor corona- en reguliere patiënten, als ook aan onderzoek binnen multidisciplinaire teams om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Er wordt nu steeds vaker gesproken over restschade in het lichaam nadat iemand het coronavirus heeft gehad. De longen zijn vaak aangetast en hier is meer onderzoek naar nodig. Vanuit de Thorax Foundation is er nu een onderzoek gestart naar het effect van het COVID-19 coronavirus op het hart en de longen.

Hieronder vindt u de link naar het onderzoek naar het effect van het coronavirus op het hart en de longen:

Hartfalen

Bij hartfalen werkt het hart minder goed. Het hart pompt niet genoeg bloed rond. Klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij de pompfunctie langzaam afneemt. In het begin merkt u hier weinig van, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van hartfalen. Medicijnen verminderen de klachten bij hartfalen, maar voorkomen meestal niet dat iemand langzaam achteruit gaat. Onderzoek naar de oorzaak van hartfalen en betere behandelingen is daarom hard nodig.

Hieronder vindt u de links naar de onderzoeksprojecten die u kunt ondersteunen op het gebied van hartfalen:

Aangeboren (hart)afwijkingen

Per jaar worden in Nederland 1.300 tot 1.400 baby’s geboren met een hartafwijking. Er zit veel verschil in de ernst van een aangeboren hartafwijking. Aangeboren hartafwijkingen worden vaak ontdekt tijdens de 20-wekenecho. Sommige aandoeningen worden pas later ontdekt. Het kan gaan om een kleine afwijking die bij toeval wordt ontdekt, of om een zeer ernstige complexe aandoening waarbij direct na de geboorte moet worden ingegrepen. Vroeger overleden veel kinderen met een hartafwijking op jonge leeftijd. Dankzij onderzoek en innovaties zijn tegenwoordig meerdere behandelmethoden voorhanden. Daardoor zijn ook de vooruitzichten veel beter. Door het doen van onderzoek kan behandeling en kwaliteit van leven van deze, vaak jonge, patiënten blijvend worden verbeterd.

Hieronder vindt u de links naar de onderzoeksprojecten die u kunt ondersteunen op het gebied van aangeboren (hart)afwijkingen:

Genderverschillen

Een specifieke aandoening van het hart of longen kan een verschillende impact hebben op man of vrouw. Door deze verschillen te onderzoeken kunnen specifieke kenmerken worden gevonden om de aandoening te behandelen. Daarnaast kunnen door onderzoek naar genderverschillen trends worden herkent, waardoor preventief actie kan worden ondernomen bij risicogroepen. Steun onderzoek naar genderverschillen en stimuleer daarmee ontwikkeling van specifieke behandeling en maatwerk.

Hieronder vindt u de link naar het onderzoeksprojecten dat u kunt ondersteunen op het gebied van genderverschillen:

Longziekten

Voor de meeste mensen is ademhalen heel gewoon. Toch zijn er meer dan een miljoen mensen in Nederland met een longziekte en voor hen is ademhalen een terugkerende of voortdurende strijd. Binnen het Thoraxcentrum van het Erasmus MC is een grote groep onderzoekers bezig om die strijd voor hen te verzachten en wellicht zelfs doen verdwijnen, hoe groot die droom ook klinkt.

Hieronder vindt u de link naar het onderzoeksproject dat u kunt ondersteunen op het gebied van longziekten:

Start typing and press Enter to search