Onderzoek naar het effect van het coronavirus op hart en longen

De Erasmus MC Thorax Foundation ondersteunt baanbrekend onderzoek naar hart- en longziekten in het Erasmus MC. Eén van de lopende onderzoeken is het onderzoek naar het effect van het coronavirus op het hart en de longen.

Onderzoek naar het effect van het coronavirus op het hart en de longen
Er wordt steeds vaker gesproken over restschade aan het hart en de longen nadat iemand besmet is geraakt met het coronavirus en daardoor COVID-19 patiënt is geworden. Na het herstel van COVID-19 blijven de longen vaak aangetast en hier is meer onderzoek naar nodig.

De longen spelen een belangrijke rol bij het coronavirus: Aan de ene kant komt het virus via de luchtwegen naar binnen, aan de andere kant beschadigen het virus en de daaropvolgende afweerreactie de longen zodanig dat er ernstige schade aan de longen en aan het hart kan optreden. Daarnaast blijkt dat de patiënten vaak bloedstolsels vormen, onder andere in de bloedvaten van de longen, die zowel het hart als de longen verder beschadigen. Het is ons vermoeden dat deze bloedstolsels kunnen leiden tot ernstige en levensbedreigende afwijkingen zoals pulmonale hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longen).

Wat willen de artsen onderzoeken?
Binnen het Thoraxcentrum werkt een multidisciplinair team van artsen en onderzoekers aan deze specifieke problemen, met als doel een behandelstrategie te ontwikkelen die de gevolgen van een infectie door dit virus zo klein mogelijk maakt. Dit onderzoek richt zich op de volgende aspecten: Hoe voorkomen we de lange termijn schade aan het longweefsel en aan het hart, en hoe voorkomen we lange termijn gevolgen van onder andere bloedstolsels in de longvaten die kunnen leiden tot pulmonale hypertensie, een zeer ernstige aandoening die tot hartfalen kan leiden.

Betrokken onderzoekers
– Dr. K.A.T. Boomars, Longarts, Onderzoeksleider
– Prof. Dr. J.G.J.V. Aerts, Afdelingshoofd Longgeneeskunde
– Drs. J. R. Miedema, Longarts
– Dr. A.E. van den Bosch, Cardioloog
– Dr. M. M. van der Eerden, Longarts
– Dr. S. M. Huijts, Longarts

Wilt u dit onderzoek steunen? Doe een donatie (selecteer het ‘effect van het coronavirus op hart en longen’ onderzoek) of neem contact op met de Erasmus MC Thorax Foundation, via thorax.foundation@erasmusmc.nl of via 010 703 48 02.

Post COVID-19 onderzoek effect coronavirus op hart en longen

Benieuwd naar andere lopende onderzoeken?
Lees hier meer over het onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen, onderzoek naar hartfalen of het onderzoek naar genderverschillen bij een te groot hart.

Start typing and press Enter to search

Cheque voor onderzoek asbestkankerdoorbraak onderzoek long