Onderzoek naar hartfalen

De Erasmus MC Thorax Foundation ondersteunt baanbrekend onderzoek naar hart- en longziekten in het Erasmus MC. Eén van de lopende onderzoeken is het onderzoek naar hartfalen onder leiding van dr. ir. Ali Akyildiz.

Wat is hartfalen?
Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer voldoende bloed naar organen kan pompen waardoor de patiënt last krijgt van vermoeidheid, benauwdheid en vocht vasthouden. Na de diagnose overlijdt 25% van de mensen binnen een jaar. Hartfalen is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en kost elk jaar meer dan 16 miljoen levens. Het treft niet alleen volwassenen, maar kan ook bij kinderen met een aangeboren hartafwijking voorkomen.

Als hartfalen op tijd wordt herkend kan het proces vertraagd of zelfs gestopt worden. Omdat de huidige methodes niet voldoende nauwkeurig zijn en ook niet hartfalen in een vroege fase kunnen detecteren, zijn nieuwe methodes nodig om de conditie van het hart vast te stellen.

Onderzoek hartfalen: het hart begrijpen voordat het faalt
In het Erasmus MC ontwikkelt een team van cardiologen en ingenieurs een unieke nieuwe methode om de wandspanning van het hart te berekenen. Immers, als de spanning van de hartwand abnormaal wordt, zal het hart steeds slechter gaan pompen. Binnen de technische wereld worden computermodellen al jaren gebruikt voor het berekenen van spanningen in bijvoorbeeld bruggen en gebouwen.

Onder leiding van dr. ir. Ali Akyildiz wil het team die kennis inzetten door met de computer nieuwe modellen voor het hart te maken waarmee de wandspanning van het hart berekend kan worden. Naast het meten van de stijfheid en beweging verwachten zij met het bepalen van de wandspanning te snappen waarom het hart faalt zodat er vroegtijdig kan worden ingegrepen.

Wilt u dit onderzoek steunen? Doe een donatie of neem contact op met de Erasmus MC Thorax Foundation, via thorax.foundation@erasmusmc.nl of via 010 703 48 02.

 

Benieuwd naar andere lopende onderzoeken?
Lees hier meer over het onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen of het onderzoek naar genderverschillen bij een te groot hart.

 

Start typing and press Enter to search

Erasmus MC Thorax Foundation partners Calex Holland en DHL ParcelCheque voor onderzoek asbestkanker