Hoe word ik 50 met een aangeboren hartafwijking?

In Nederland wordt één op de 100 kinderen geboren met een hartafwijking. Ongeveer de helft van hen heeft een ernstige hartafwijking, waarvoor een operatie nodig is. Vroeger, voordat operatie mogelijk werd, werd slechts 15% van deze kinderen volwassen. Velen overleden zelfs al in hun eerste levensjaar. Dankzij de introductie van de hartchirurgie bereikt tegenwoordig meer dan 90% de volwassen leeftijd.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Hoe gaat het met deze groep patiënten op volwassen leeftijd? Hoe oud worden deze mensen? Halen zij de 50 jaar? Hebben zij nog ergens last van? Hoe doet hun hart het? Krijgen zij ook last van ouderdomsziekten? En hoe is hun kwaliteit van leven eigenlijk? Om op al deze vragen beter antwoord te kunnen geven, wordt in het Erasmus MC een grote groep patiënten gevolgd die op kinderleeftijd chirurgische correctie van hun aangeboren hartafwijking hebben ondergaan. Zij werden geopereerd vanaf 1968, dus zijn nu ongeveer 50 jaar verder. Een dergelijk onderzoek is uniek in de wereld en met de uitkomsten van het onderzoek willen de artsen de levensverwachting van deze mensen verbeteren en hun kwaliteit van leven optimaliseren.

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek en dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers
Dr. Judith CuypersCardioloog ,Onderzoeksleider
Drs. Martijn KaulingCardioloog
Prof. Ad BogersAfdelingshoofd Thoraxchirurgie
Prof. Lisbeth UtensBijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie
Prof. Jolien Roos-HesselinkCardioloog

Benodigd budget: € 350.000

Reeds opgehaald: € 80.000,-

Nog nodig: € 270.000,- 22%

Start typing and press Enter to search