Het hart begrijpen voordat het faalt

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer voldoende bloed naar organen kan pompen waardoor de patiënt last krijgt van vermoeidheid, benauwdheid en vocht vasthouden. Na de diagnose overlijdt 25% van de mensen binnen een jaar. Hartfalen is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en kost elk jaar meer dan 16 miljoen levens. Het treft niet alleen volwassenen, maar kan ook bij kinderen met een aangeboren hartafwijking voorkomen.

Als hartfalen op tijd wordt herkend kan het proces vertraagd of zelfs gestopt worden. Omdat de huidige methodes niet voldoende nauwkeurig zijn en ook niet hartfalen in een vroege fase kunnen detecteren, zijn nieuwe methodes nodig om de conditie van het hart vast te stellen.

In het Erasmus MC ontwikkelt een team van cardiologen en ingenieurs een unieke nieuwe methode om de wandspanning van het hart te berekenen. Immers, als de spanning van de hartwand abnormaal wordt, zal het hart steeds slechter gaan pompen. Binnen de technische wereld worden computermodellen al jaren gebruikt voor het berekenen van spanningen in bijvoorbeeld bruggen en gebouwen.

Wat willen de artsen onderzoek?

Onder leiding van dr. ir. Ali Akyildiz wil het team die kennis inzetten door met de computer nieuwe modellen voor het hart te maken waarmee de wandspanning van het hart berekend kan worden. Naast het meten van de stijfheid en beweging verwachten zij met het bepalen van de wandspanning te snappen waarom het hart faalt zodat er vroegtijdig kan worden ingegrepen.

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek en dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers

Dr. ir. Ali Akyildiz Universitair docent, Biomedical Engineering
Dr. ir. Rik Vos (co-aanvrager) Universitair docent, Biomedical Engineering
Dr. Alexander Hirsch Cardioloog
Dr. Olivier Manintveld Cardioloog
Prof. Dr. Wim Helbing Kindercardioloog, Hoofd Kindercardiologie
Prof. Dr. ir. Ton van der Steen Natuurkundige, Hoofd Biomedical Engineering

Benodigd budget: € 270.000,-

Reeds opgehaald: € 10.000,-

Nog nodig: € 260.000,- 4%

Start typing and press Enter to search