Effect van het coronavirus op het hart en de longen

Er wordt steeds vaker gesproken over restschade aan het hart en de longen nadat iemand besmet is geraakt met het coronavirus en daardoor COVID-19 patiënt is geworden. Na het herstel van COVID-19 blijven de longen vaak aangetast en hier is meer onderzoek naar nodig.

De longen spelen een belangrijke rol bij het coronavirus: Aan de ene kant komt het virus via de luchtwegen naar binnen, aan de andere kant beschadigen het virus en de daaropvolgende afweerreactie de longen zodanig dat er ernstige schade aan de longen en aan het hart kan optreden. Daarnaast blijkt dat de patiënten vaak bloedstolsels vormen, onder andere in de bloedvaten van de longen, die zowel het hart als de longen verder beschadigen. Het is ons vermoeden dat deze bloedstolsels kunnen leiden tot ernstige en levensbedreigende afwijkingen zoals pulmonale hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longen).

Wat willen de artsen onderzoeken?

Binnen het Thoraxcentrum werkt een multidisciplinair team van artsen en onderzoekers aan deze specifieke problemen, met als doel een behandelstrategie te ontwikkelen die de gevolgen van een infectie door dit virus zo klein mogelijk maakt. Dit onderzoek richt zich op de volgende aspecten: Hoe voorkomen we de lange termijn schade aan het longweefsel en aan het hart, en hoe voorkomen we lange termijn gevolgen van onder andere bloedstolsels in de longvaten die kunnen leiden tot pulmonale hypertensie, een zeer ernstige aandoening die tot hartfalen kan leiden.

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers

  • Dr. K.A.T. Boomars, Longarts, Onderzoeksleider
  • Prof. Dr. J.G.J.V. Aerts, Afdelingshoofd Longgeneeskunde
  • Drs. J. R. Miedema, Longarts
  • Dr. A.E. van den Bosch, Cardioloog
  • Dr. M. M. van der Eerden, Longarts
  • Dr. S. M. Huijts, Longarts

Benodigd budget: € 300.000,-

Reeds opgehaald: € 0,-

Nog nodig: € 300.000,- 0%
effect coronavirus op hart en longen

Start typing and press Enter to search