BETERE OPSPORING EN BEHANDELING VAN INFECTIEUZE ENDOCARDITIS

Infectieuze endocarditis is een infectie van de binnenzijde van het hart waarbij meestal één van de hartkleppen is aangedaan. Deze aandoening is zeer ernstig en de meest fatale cardiale aandoening van dit moment. Het is een complex ziektebeeld dat lastig te diagnosticeren is. Meestal wordt deze aandoening onderzocht met erg belastend echo-onderzoek via de slokdarm. Patiënten die deze aandoening hebben, worden zes weken opgenomen in het ziekenhuis, krijgen langdurige antibiotica en ondergaan soms ingrijpende hartoperaties. Na het belastende onderzoek en behandeling is de kwaliteit van leven vaak sterk verminderd.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Binnen het Erasmus MC is een uniek multidisciplinair ‘Endocarditisteam’ opgezet dat zich met behulp van een nieuwe innovatieve methode (PET-CT scan) een beter beeld kan vormen van de aandoening. Als in een vroeger stadium een juiste diagnose kan worden gesteld is het wellicht mogelijk dat eerder genoemde belastende onderzoeksmethode niet meer hoeft worden toegepast. Dankzij deze methode kan het team een passende behandeling van de patiënt opstellen. De cardiologen binnen regio Rijnmond willen samenwerken en alle gegevens die betrekking hebben op dit ziektebeeld centraal opslaan en alle patiënten worden in het Endocarditisteam besproken. Met al deze gegevens kunnen analyses en vergelijkingen worden gemaakt en kan de nieuwe methode worden getoetst, verbeterd en getest. Als de uitkomsten van het onderzoek positief zijn kan de nieuwe methode ook worden toegepast in andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Op deze manier kan de kwaliteit van leven voor tal van patiënten worden verbeterd en kunnen levens worden gered!

U kunt helpen!

De betrokken onderzoekers willen graag aan de slag met dit onderzoek en dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Via onderstaande ‘doneer’ button kunt u gemakkelijk een donatie doen die 100% wordt besteed aan het onderzoek. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers
Prof. Dr. J.W. Roos-HesselinkCardioloog, Onderzoeksleider
Dr. T.W. GalemaCardioloog
Dr. R.P.J. BuddeRadioloog
Dr. J.A. BekkersCardiothoracaal chirurg
Drs. W.J. van LeeuwenCardiothoracaal chirurg
Dr. C.A.M. SchurinkInternist – infectioloog
Drs L.E. SwartArts-onderzoeker

Benodigd budget: € 200.000

Reeds opgehaald: € 0,-

Nog nodig: € 200.000,- 0%

Start typing and press Enter to search