INDIVIDUELE BEHANDELING BIJ PATIENTEN MET EEN STEUNHART

De laatste jaren zijn revolutionaire technieken ontwikkeld om de hartfunctie over te nemen, zoals een mechanisch steunhart. Een mechanisch steunhart is een pomp die de pompfunctie van het hart overneemt. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn deze pompen zo betrouwbaar geworden dat ze tegenwoordig op grote schaal worden toegepast. De langstlevende patiënt heeft al meer dan tien jaar een mechanisch steunhart, voorheen had deze patiënt het eerste jaar niet overleefd. Vanwege versoepelde regelgeving en toename van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor een steunhart verwachten de artsen de komende jaren een sterke stijging van het aantal implantaties. Behandeling met een steunhart biedt veel perspectief, maar gaat nog steeds gepaard met hoge risico’s en veel complicaties.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Weken voordat een patiënt klachten van hartfalen krijgt, zoals gewichtstoename of vocht in de enkels, gaat de vullingsdruk in het hart omhoog. Het lijkt erop dat dit proces ook bij patiënten met een mechanisch steunhart plaatsvindt. De artsen willen onderzoeken hoe de recent ontwikkelde CardioMEMS sensor werkt bij patiënten met een mechanisch steunhart. Deze sensor zorgt voor een vroege detectie van problemen en meet de longdruk op een patiëntvriendelijke manier. Door regelmatige meting van de druk in het hart kunnen patiënten tijdig worden behandeld en ernstige complicaties worden voorkomen. Tijdig behandelen kan leiden tot een verbetering van de overleving en kwaliteit van leven van steunhartpatiënten.

Dit onderzoek is reeds gefinancierd

Dit onderzoek is reeds gefinancierd en zal binnenkort starten. Namens de onderzoekers en patiënten hartelijk dank voor uw bijdrage!

Betrokken onderzoekers
Dr. J. J. BrugtsCardioloog, Onderzoeksleider
Prof. Dr. F. ZijlstraAfdelingshoofd Cardiologie
Prof. Dr. A. J. J. C. BogersAfdelingshoofd Cardiothoracale chirurgie
Prof. Dr. Ir. H. BoersmaHoogleraar Klinische Epidemiologie
Dr. O. C. ManintveldCardioloog
Dr. A. A. ConstantinescuCardioloog
Dr. K. CaliskanCardioloog
Dr. N. M. D. A. van MieghemInterventie cardioloog

Benodigd budget: € 130.000,-

Reeds opgehaald: € 130.000,-

Nog nodig: € 0,- 100%

Start typing and press Enter to search