Individuele behandeling bij patiënten met een steunhart

Gerealiseerd project

Dit is een gerealiseerd project

Dit onderzoek is reeds gefinancierd en zal binnenkort starten. Namens de onderzoekers en patiënten hartelijk dank voor uw bijdrage! Wil je doneren aan andere projecten of aan de Thorax Foundation in het algemeen? Doneer dan hier, of doe het via de donatie helper in het blauwe blok op deze pagina.

De laatste jaren zijn revolutionaire technieken ontwikkeld om de hartfunctie over te nemen, zoals een mechanisch steunhart. Een mechanisch steunhart is een pomp die de pompfunctie van het hart overneemt. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn deze pompen zo betrouwbaar geworden dat ze tegenwoordig op grote schaal worden toegepast. Leven met een steunhart wordt zo steeds fijner. De langstlevende patiënt heeft al meer dan tien jaar een mechanisch steunhart, voorheen had deze patiënt het eerste jaar niet overleefd. Vanwege versoepelde regelgeving en toename van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor een steunhart verwachten de artsen de komende jaren een sterke stijging van het aantal implantaties. Behandeling met een steunhart biedt veel perspectief, maar gaat nog steeds gepaard met hoge risico’s en veel complicaties.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Wat is een steunhart?

Een mechanische pomp wordt op het hart aangesloten bij een steunhart. Zo wordt er bloed vanuit het hart naar de aorta (de grote lichaamsslagader) gebracht. Tijdens een operatie wordt een steunhart geplaatst wanneer iemand moeite heeft om voldoende bloed naar het lichaam te pompen. Het steunhart ondersteunt het hart bij hartfalen. Het hart kan dus zelf blijven pompen, maar hoeft minder hard te werken om bloed door het lichaam te pompen door de ondersteuning van het steunhart. 

Wat willen de artsen onderzoeken?

Weken voordat een patiënt klachten van hartfalen krijgt, zoals gewichtstoename of vocht in de enkels, gaat de vullingsdruk in het hart omhoog. Het lijkt erop dat dit proces ook bij patiënten met een mechanisch steunhart plaatsvindt. De artsen willen onderzoeken hoe de recent ontwikkelde CardioMEMS sensor werkt bij patiënten met een mechanisch steunhart. Deze sensor zorgt voor een vroege detectie van problemen en meet de longdruk op een patiëntvriendelijke manier. Door regelmatige meting van de druk in het hart kunnen patiënten tijdig worden behandeld en ernstige complicaties worden voorkomen. Tijdig behandelen kan leiden tot een verbetering van de overleving en kwaliteit van leven van steunhartpatiënten.

Betrokken onderzoekers

  • Dr. J. J. Brugts – Cardioloog, Onderzoeksleider
  • Prof. Dr. F. Zijlstra – Afdelingshoofd Cardiologie
  • Prof. Dr. A. J. J. C. Bogers – Afdelingshoofd Cardiothoracale chirurgie
  • Prof. Dr. Ir. H. Boersma – Hoogleraar Klinische Epidemiologie
  • Dr. O. C. Manintveld – Cardioloog
  • Dr. A. A. Constantinescu – Cardioloog
  • Dr. K. Caliskan – Cardioloog
  • Dr. N. M. D. A. van Mieghem – Interventie cardioloog

Ontdek meer (lopende) projecten

Het hart begrijpen voordat het faalt

Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.

Onderzoek hartfalen

Behandeling van aorta aneurysma

Betere overleving is ontzettend belangrijk voor mensen met een aorta aneurysma. Door onderzoek naar goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling willen wij dit mogelijk maken.

Onderzoek aorta aneurysma

Leven met een aangeboren hartafwijking

Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.

Onderzoek aangeboren hartafwijking