Behandeling van aorta aneurysma

Onderzoek voor betere overleving voor mensen met een aorta aneurysma

chirurgen doen operatie onderzoek hartfalen

Het doel van het onderzoek is betere overleving voor mensen met een aorta aneurysma door goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling. Om dit onderzoek mogelijk te maken hebben wij uw hulp nodig. Maak impact door nu te doneren

Onduidelijkheden aorta aneurysma

Een verwijding van de grote lichaamsslagader (aorta aneurysma) geeft geen klachten, maar kan de oorzaak zijn van een acute scheur in de aorta waarbij de kans op overlijden heel groot is. Op dit moment is geen goede behandeling bekend voor een aorta aneurysma. Mensen met een ernstige verwijding van de aorta worden preventief geopereerd, maar wanneer het moment is aangebroken om deze grote operatie uit te voeren is niet goed bekend.

In het Erasmus MC is enkele jaren geleden een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden voor een aorta aneurysma, die SMAD3-gen mutatie wordt genoemd (publicatie Nature Genetics). Deze afwijking geeft al op jonge leeftijd een verwijding van de aorta, met een groot risico op vroeg overlijden.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Wat willen de artsen onderzoeken?

De artsen willen beter in beeld brengen hoe groot het risico is op een scheur van de aorta bij mensen met een aorta aneurysma zoals de SMAD3 gen mutatie, verder willen zij onderzoeken of er duidelijke risicofactoren zijn voor het krijgen van een scheur en het lange termijn doel is om een goede behandeling te ontwikkelen. Op niveau van het organisme (cellen/organen/bloed) wordt onderzocht wat nu precies de oorzaak is van de variatie binnen de Smad3-gen mutatie patiëntengroep in het ontstaan en de groei van het aneurysma, waarbij gedacht kan worden aan een auto-immuunaandoening, infectieziekte of een ziekte van het bindweefsel.

Betrokken onderzoekers

  • Prof. Dr. Jolien Roos-Hesselink – Cardioloog, Onderzoeksleider
  • Dr. Jos Bekkers – Cardiothoracaal chirurg
  • Prof. Dr. Hanneke Takkenberg – Cardiothoracaal chirurg
  • Dr. Jeroen Essers – Moleculaire geneticus
  • Dr. Ingrid van der Pluijm – Universitair docent heelkunde
  • Dr. Ingrid van der Laar – Klinisch geneticus
  • Prof. Dr. Jan Danser – Afdelingshoofd Farmacologie
  • Drs. Allard van den Hoven – Onderzoeker cardiologie
  • Drs. Lidia Bons – Arts-onderzoeker
  • Silvy Dekker – Verpleegkundige

Ontdek meer projecten

Effect coronavirus op het hart en de longen

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na zij corona hebben gehad. 

Onderzoek coronavirus

Leven met een aangeboren hartafwijking

Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.

Onderzoek aangeboren hartafwijking

Het hart begrijpen voordat het faalt

Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.

Onderzoek hartfalen